вторник, 14 април 2009 г.

ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ТЪРГОВСКИ СПОРАЗУМЕНИЯ – ЗОНА НА СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ, МИТНИЧЕСКИ СЪЮЗ И ДР.

Статични и динамични ефекти на митническия съюз. Основни етапи в развитието на западноевропейската икономическа интеграция

1. След Втората световна война либерализацията на световната търговия се осъществява върху основата на два подхода. Единият е глобален по своя характер и намира израз в многостранните преговори по линия на ГАТТ. Другият подход е регионален и се прилага главно в отношенията между съседни страни, които сключват преференциални споразумения за премахване на митническите и нетарифни ограничения във взаимната търговия.

2. Съществуват различни форми на преференциални търговски споразумения и степени на регионална икономическа интеграция. Зоната за свободна търговия е общност от държави, сключващи споразумение за премахване на митническите и нетарифни ограничения във взаимната си търговия. Същевременно страните запазват самостоятелност в търговската си политика и ограниченията, прилагани към нечленуващите в организацията държави. Митническият съюз също предполага премахване на ограниченията във взаимната търговия, но страните се договарят за въвеждане на еднакви търговски ограничения към нечлен. държави, чрез изграждане на обща митническа тарифа. Общият пазар е обединение между група страни върху основата на свободно движение на стоки, услуги, капитали и работна сила, и въвеждане на общи външнотърговски ограничения към третите страни. Икономическият съюз предполага хармонизация на националната данъчна, фискална и социална политика и тяхното осъществяване от наднационална институция.

3. Статичните ефекти от създаването митнически съюз зависят от относителните размери на изгодите, дължащи се на създаването на търговия между участващите страни и загубите от търговско отклоняване. Създаването на търговия се осъществява, когато една страна-участничка замества стоките, които преди създаването на съюза са били произвеждани неефективно от националните фирми, с внос на по-евтини стоки от друга страна – членка на съюза. За търговско отклонение се говори, когато по-евтините стоки, които първоначално са били внасяни от трети страни, бъдат заменени с внос на по-скъпо струващи стоки от други страни – членки на съюза.

4. Мащабите на търговското отклонение, вследствие създаването на митнически съюз, биха били по-малки, ако митническите ставки в общата външна тарифа се установят на по-ниско равнище. Това би позволило да се осъществява по-голяма търговия със страните – нечленуващи в съюза. По този начин ще се стигне до по-малко заместване на евтиния внос от третите страни с по-скъп внос от региона.

5. Динамичните ефекти от създаването на митнически съюз намират израз в следното: първо, създават се условия за разширяване на пазарното пространство. Когато е осигурен свободният достъп до вътрешния пазар на останалите страни – членки на съюза, производителите могат да разчитат на такива възможности за икономия от мащабите на производството, каквито не биха имали в тесните рамки на националните си пазари, защитени чрез различни търговски ограничения. Второ, разширяването на пазара води до засилване на конкуренцията между производителите в рамките на митническия съюз. Така отпада възможността ограничен брой фирми да запазват монополните си позиции на вътрешния пазар в отделните страни и да сключват негласни споразумения за избягване на конкуренцията чрез цените. Трето, за да могат да оцелеят в условията на разширения и по-конкурентен пазар, производителите трябва да насочат инвестициите си към въвеждане на ново оборудване, технологии и прозводствени линии. Друг твърде важен стимул за инвестиции в основни фондове е възможността за фирмите от трети страни – чрез създаване на филиали на територията на митническия съюз – да избягнат неговата външна тарифна бариера.

Няма коментари:

Публикуване на коментар