вторник, 24 април 2012 г.

ТЕСТ ПО УПРАВЛЕНИЕ НА ТУРИЗМА

1. За основател на класическото управление се приема:
а) Фр.Тейлър

2. Как бихте определили управлението на туризма?
Сложен процес за ефективно постигане на целите на вяска туристическа система (определение на проф.Пеев)

3. От какво се състои управленския процес в туризма?
Управляваща и управлявана система

4. Кое е най-важното за управлението на туризма?
а) управлението следва бизнеса
б) управлението следва организацията на бизнеса
в) управлението е фактор за ефективността в Т.


5. Каква е целта на управлението на Т?
Няма еднозначен отговор; минимизация на разходите и максимизация на резултатите; извличане на стопанска и социална изгода.

6. Кой е автора на сентенцията, че управлението се гради на три кита: икономика, организация, АСУ?
Виктор Глушков

7. Посочете някои вътрешни условия за развитие и усъвършенствуване на управлението на туризма:
- утвърждаване, признаване на Т на място, където са приори-тетните отрасли на националното стопанство;
- приватизация на държавната собственост от Т;
- поява на нови стопански субекти на туристическия пазар;
- правно регулиране на участието на чуждестранни капитали в туристическата индустрия;
- икономически регулатори, регламентирани от държавата;
- икономически стимули и санкции за създаване на социална атмосфера за развитие на Т и от тук стройна система за управление на туризма;
- високо квалифицирани бизнесмени и мениджъри за Т, за ТД и ЕТ от туризма.

8. Кой е авторът на твърдението, че „Туристическото предприятие е организационно-правна, стопанска и териториална единици” а) М.Нешков

9. Кой предлага най-пълна класификация на тури.предприятие?
а) доц. Тончев

10. Напишете формулата за ефективността на управлението в туризма чрез създадения БВП в ТД и ЕТ от туризма:

11. Колко вида са Холдингите в туризма според „Местоположение и юридически и икономически статут на акционерите”?
- хоризонтални холдинги – в една селище; в една туристическа дестинация;
- вертикални холдинги – национални и международни

12. Какви обекти могат да имат кооперациите в туризма?
Кооперациите в туризма имат за обекти: предприятия, фирми, дружества, агенции.

13. Вярно ли е, че Хотелски и Ресторантски вериги са нюанс на концентрация в туризма? а) да

14. Чии образ дават Хотелските вериги в Т? Образът на т.нар. „Ин-дустрия на гостоприемство”.
Всяко хотелско заведение включено във верига, си остава комплекс от икономическа инфраструктура, чрез която произвежда и продава своя хотелски продукт.

15. Благодарение на какво възникват Хотелските вериги?
Благодарение на свободния световен капитал; търсенето на хотелски услуги по всяко време; винаги се формира печалба.

16. Кои са двете подсистеми на Управлението на хотелски и ресто-рантски вериги?
Управ. на собствени хотели и ресторанти и упр. на чужди хотели и ресторанти

17. Какви отношения регламентира франчайзинговият договор?
Със франчайзингов договор се уреждат: икономически, организационни и юридически отношения.

18. Вярно ли е, че Управленското структура на ТД от туризма е причина, а следствие е Стопанската структура?
а) Да; б) Не

19. Чрез какво се управлява ТД от туризма?
Управлението е чрез:
1) икономически закони;
2) юридически закони;
3) инфо за со.-ик.процеси, отразяващи се върху търсенето и предлагането на туристическия пазар;
4) управленски звена;
5) системата на обучение, квалификация и преквалификация на бизнесмени и управленци;
6) управленско решение

20. Използват ли се в ТД от туризма трите групи управленски звена: функционални, оперативни, обслужващи?
а) Да; б) Не

21. Каква система е ТД от туризма? Позовавайки се на Н.Винер:
– саморегулираща се кибернетична система
– вероятностна система
– динамична система
– адаптивна система
– система от хомеостатичен характер
– система от ентропичен характер.

22. Посочете някои от „Важни елементи на управлението на туристическите фирми”, предложени от доц. Цв.Тончев:
– управлението е свързано преди всичко с равнището на кадрите; с тяхното интелектуално и особено с професионалното им равнище и квалификация;
– важна страна на ръководството и управлението на фирмата е използване на ел.-изчислителна техника;
– познаването на държавните нормативни актове;
– ползването на услугите на научни звена;
– изключително важно значение за управлението на туризма е изготвянето на перспективни и оперативни бизнес програми и маркетингови концепции.

23. Кои са елементите на Бермудски триъгълник, под влияние на който е ефективността на управлението на туризма?

местоположение
Качествено обслужване Бермудски триъгълник
Пазар

24. Кои са аспектите за характеризиране на Мисията на ТД от туризма?
І аспект – в съдържателен план
ІІ аспект – в мениджърски план
ІІІ аспект – в маркетингов план

25. По отношение мисията на фирмата, проф.Ф.Котлър говори за „Главен конкурентен обхват”. Как е детайлизиран този обхват, с какво?
Той го детайлизира така:
а) индустриален обхват;
б) обхват на продуктите и приложенията;
в) обхват на компетенциите;
г) обхват на пазарния сегмент;
д) вертикален обхват;
е) географски обхват.

26. Какво в синтез характеризира Мисията на ТД от туризма?
При един синтез на мисията на ТД от Т следва да се приеме, че характеризира уникалността на ТД, която го отличава от конкурентите. И етапите на живот на ТД от Т.

27. На кои въпроси е отговорило социологичното проучване „Ме-ниджъри на ХХІ век?”
1. Какво се иска от мениджърите на 21 век?
2. Какво трябва да знаят особено добре?
3. Задължителни черти на мениджъра на бъдещето?

28. Кой предлага функции и качества на мениджърите в хотелиерството и ресторантьорството на ТД от туризма?
а) ...............................; б) ...................... в) проф. Хр. Хаджини-колов


29. Кое място заема организацията на ПТФД на ТД и ЕТ от туризма?
а) първо място б) второ място в) трето място

30. Кои са групите въпроси за управление в хотелиерството?
1. Управленски звена за хотелиерството
2. Управленци в хотелиерството
3. Информация за управление на хотелски вериги и заведения

31. Приемате ли, че управление на ресторантьорството в туризма е подсистемата управление на ПТФД в туризма?
Управлението на ресторантьорството е подсистема на системата управление на ПТДФ в туристическите субекти.
32. Кой е автора на мисълта: Основите на производството се изграждат върху печалбата, производителността на труда и качеството”?
а) Хенри Форд.; б) ...................... в) ....................

33. Какво изпълнява ролята на сърцевина на управление на кули-нарното производство на ресторантьорството в туризма?
Планиране на производствената програма?

34. Кой управлява кулинарното производство на ресторантьорството на ТД и ЕТ от Т?


35. Напишете формулата на индекс на стойността на продажбите от ресторантьорството на туризма?


36. Какво се включва в групата материални услуги в туризма?
Включва се:
- продажбите на хранителни стоки;
- продажбите на не хранителни стоки;
- продажбите на сувенири.

37. Вярно ли е, че ПСТТ е следствие, а организацията на търговията със стоки е причина?
а)Да б) Не

38. Кой управлява продажбите на стоки в атракционни заведения на ТД от туризма?
Известни са и се познават 3 нюанса на управлението:
Управленческо звено
Ръководители на търговски обекти
Управление от верига от магазини

39. Кой е обективният критерий за това, колко и кой управленски услуги да купува ЕТ от туризма?
а) сумата на разходи за управление
б) сума от приходите от продажби на туристически продукт
в) сумата на несъбраните вземания

40. Посочете някои методи, използвани то икономическия анализ?
- метод на сравнението;
- метод на групировките;
- балансов метод;
- индексен метод;
- графически метод;
- регресионен и корелационен анализ

41. Кои показатели използва икономическия анализ?
а) политически
б) абсолютни
в) синтетични
г) парични


42. Според признака време кои са видовете икономически анализи в туризма?

Ежедневен
Периодичен
Извънреден

43. Кой вид обезпечение на продажбите на туристическите услуги, на туристическия продукт е обект на икономически анализ в туризма?
а) стоково
б) технологично
в) техническо
г) кадрово

44. Кои са условията, които осигуряват научност, обективност на анализа на икономическите и социални дейности в туризма?
Условия:
1. Съпоставими данни на анализа
2. Данни за сходни стопански субекти
3. Данни за едни и същи стопански периоди

45. Напишете формулата на бюджетна възвръщаемост в туризма:

Няма коментари:

Публикуване на коментар